Žito potravinářské i přes úbytek ploch pravidelně nakupujeme a jsme stálým dodavatelem žitných mlýnů v ČR a Rakousku.
Minimální množství 25 tun.
Žito: požadavky mlýnů
Jakostní zařazení
|
A |
B |
C |
Vlhkost |
max.14,0 |
max. 14,0 |
max.14,0 |
Objem.hmotnost |
min. 730 |
min. 720 |
min. 710 |
Příměsi |
max. 4,0 |
max. 4,0 |
max. 4,0 |
Nečistoty |
max. 0,2 |
max. 0,2 |
max. 0,2 |
Číslo poklesu |
min. 200 |
min..130 |
min. 90 max.130 |
Námel |
max. 0,01 |
max. 0,01 |
max. 0,01 |
|
Díky významnému poklesu potřeby žita ze strany mlýnů došlo i velkému poklesu ploch a to nejen v tuzemsku. Přes prokazatelně pozitivní účinky na lidský organismus se používání žitné mouky u velkých pekáren stále omezuje a zvyšuje se používání náhražek. Tímto je trochu obtížnější odbyt a v příznivých letech je velký tlak na cenu ze strany zpracovatelů. Právě proto preferujeme dlouhodobý vztah s mlýny v tuzemsku i v zahraničí abychom pěstiteli garantovali odbyt.
Díky laboratorním parametrům a významnému rozšíření hybridních odrůd je důležité dbát na včasnou sklizeň a to hlavně kvůli hodnotě čísla poklesu. Toto je velmi obtížné zvláště při srážkách v době sklizně. Přesto si myslíme, že zvláště v oblastech s vyšší nadmořskou výškou a i díky nižším nákladům a dobrým výnosům má žito v těchto oblastech nezastupitelné místo.